14 juni 2008

Irene Huss - Glasdjävulen (2008)

Den fjärde filmen av de filmer som hittills spelats in om kommisarie Irene Huss. Filmerna bygger på böckerna som är skrivna av Helene Tursten, nu har jag inte läst dessa böcker och kan därför inte göra en jämförelse där emellan.

Handlingen bakom glasdjävulen är att en präst har blivit mördad i sitt eget hem samt att hans far, som även han är präst, och mor också blivit mördade. På mordplatserna har pentagram målats med offrens blod, det hela pekar på att det är satanister som har utfört dåden. Kommisrien får träffa på ett antal mer eller mindre konstiga personer bland annat sin granne som tycker om att klippa gräset, häcken med mera bara för att störa alla andra.

Själv tycker jag att denna filmen är en av de bättre i serien hittills, den har spänning och action. Tyvärr tycker jag att det är lite för mycket magi och mystik, tycker att det tappar lite av verklighetsförankringen. Dessutom är vissa scener enormt överspelade till exempel får man se ett gäng med satanister som skall ritualslakta ett får, och det känns inte riktigt äkta. Det är lite som om produktionsledningen intervjuat 16 åriga hobby satanister hur ritualerna går till. Men i övrigt så är det en intressant film, och på flera ställen i den sitter man på spänn för att invänta upplösningen. Lösningen kommer och den är värre än vad man kunde tro, men man får tyvärr inte riktigt följa alla trådarna till dess slut, utan de kapas av för att filmen tog slut.
Betyget sänks något för att det är lite för mycket magi i filmen som tillhör en genre som skall vara så verklighetstrogen som möjligt.

Betyg: 4/10

Inga kommentarer: