22 juni 2008

Edward Scissorhands (1990)


En film med en av vår tids största skådespelare nämligen Johnny Depp, dessutom producerad av Tim Burton med meriter som Nightmare before Christmas och Mars Attacks! Det blir som att slänga ihop en färhink med en Ernst Kirchsteiger på rikliga mängder speed.

Filmen handlar om en ensam ung man vid namn Edward (Johnny Depp) som levt hela sitt liv ensam i ett slott. Det speciella med Edward är att det är en uppfinnare som tillverkat honom, men den gammle mannen dog innan han hann göra Edward färdig, så istället för händer så har Edward saxar. Men en dag kommer familjemodern och sminkförsäljande Peg (Dianne Weist) och träffar Edward, det hela slutar med att han följer med hem till Peg där han får träffa restan av familjen. Edward fastnar snabbt för familjens dotter Kim (Winona Ryder), men hon har redan en pojkvän som inte är särskilt förstående för Edwards tillstånd. Edward smälter in i samhället och får i uppdrag att klippa granskapets buskar och häckar, samt alla hemmafruars frisyrer. Men att vara så annorlunda i ett samhälle där olikheter stötts ut kan bara innebära problem för eller senare.

Det vara ett antal år sedan jag såg denna filmen slut så det var verkligen på tiden att jag såg den igen. Johnny Depp är en helt underbar skådespelare, och hans insatser i denna filmen är verkligen inget undantag, han är helt lysande. Det är först efter filmen man riktigt förstår vad den handlar om och vilka kopplingar den har till verkliga livet, att olikheter föskönar samhället men att de som vill kan vända dessa positiva olikheter till något helt annat och få ett helt samhälle att förkasta en person eller egenhet. Ett tema som är lika aktuellt idag som när filmen gjordes. Denna filmen är riktigt bra, den har högt underhållningsvärde samtidigt som den har något riktigt viktigt att säga.

Betyg: 8/10